Meggyes keksztekercs

Amikor megcsináltam a keksztekercset (vagy kókusztekercset), az valahogy nekem nem volt az igazi https://apasuti.blogspot.com/2024/02/kokusz-tekercs.html

Így most újra nekiugrottam, immár egy általam újragondolt meggyes verziónak.

Miért? Túl sok volt benne a kókusz (gyanítom a cukor is), a "tészta" meg teljesen jellegtelen, ízetlen.

Az alapok:

Ugyanaz az alap, mint az eredetinel, csak:

Kihagytam a krémből a kókuszt, darabolt meggy ment bele.

A tej helyett a meggybefőtt levével, meg némi rum aromával gyúrtam össze a tésztát.

Akkor lássuk:


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaóport
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Egy meggybefőtt leve (nkem 3,5 dl volt), esetleg plusz meggylé, ha szükséges
  • 2 teáskanál rum aroma
  • kókuszreszelék a nyújtáshoz

A krémhez:

  • 20 dkg vaj - puha, vedd ki előre a hűtőből!
  • 20 dkg porcukor
  • A meggybefőtt kb. 2/3-a (izlés szerint, akár az egészet is belerakhatod), apróta vágva

Elkészítés:

  1. A kekszből, porcukorból, kakaóporból, vaníliás cukorból a meggylé (a meggylébe öntöttem a rum aromát) óvatos hozzáadásával tésztát gyúrunk. Kézzel gyúrva, alig szabad, hogy ragadjon a végén.
  2. Elég soknak ítéltem meg a tésztát, így ketté vágtam, sok is lett volna. A tésztát alufólián -  Részemről a 40 cm széles grill alufólián (nem igazán szakad, jobb vele dolgozni) - kókuszreszeléken kinyújtjuk. kb. 5 mm vastagra (szokásos toldozás foldozás, vagdosás, hogy négyszög alakú legyen)
  3. A krémhez a vajat a porcukorral habosra verjük (kell neki 8-10 perc, ki kell fehéredjen a vajkrémünk), majd hozzá adagoljuk az apróra vágott meggyet.
  4. A krémmel egyenletesen megkenjük a tésztát - miután kettészedtük a tésztát, ezt megtesszük a krémmel is.
  5. Az alufólia segítségével feltekerjük a tekercset. Ez ilyenkor ragad a fóliához, mert a kókuszból a nyújtásnál nem feltétlen maradt elég. Mielőtt levennénk az alufóliáról görgessük körbe, miközben megszórjuk még kókuszreszelékkel, hogy ne ragadjon.
  6. Hogy ne deformálódjon, törjön, az alufólia szélét felhajtva, tegyünk alá egy kiterített folpackot, arra gördítsük át a tekercset, csomagoljuk bele, majd gördítsük tovább egy tálcára, és azzal együtt, mehet a hűtőbe. Pár óra után kellően megdermed, és szeletelhető
Na, ez messze jobb lett, mint a sima kókuszos verzió.

Megjegyzések