Amikor megcsináltam a keksztekercset (vagy kókusztekercset), az valahogy nekem nem volt az igazi https://apasuti.blogspot.com/2024/02/kokusz-tekercs.html
Így most újra nekiugrottam, immár egy általam újragondolt meggyes verziónak.
Miért? Túl sok volt benne a kókusz (gyanítom a cukor is), a "tészta" meg teljesen jellegtelen, ízetlen.
Az alapok:
Ugyanaz az alap, mint az eredetinel, csak:
Kihagytam a krémből a kókuszt, darabolt meggy ment bele.
A tej helyett a meggybefőtt levével, meg némi rum aromával gyúrtam össze a tésztát.
Akkor lássuk:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 20 dkg porcukor
- 4 dkg kakaóport
- 1 csomag vaníliás cukor
- Egy meggybefőtt leve (nkem 3,5 dl volt), esetleg plusz meggylé, ha szükséges
- 2 teáskanál rum aroma
- kókuszreszelék a nyújtáshoz
A krémhez:
- 20 dkg vaj - puha, vedd ki előre a hűtőből!
- 20 dkg porcukor
- A meggybefőtt kb. 2/3-a (izlés szerint, akár az egészet is belerakhatod), apróta vágva
Elkészítés:
- A kekszből, porcukorból, kakaóporból, vaníliás cukorból a meggylé (a meggylébe öntöttem a rum aromát) óvatos hozzáadásával tésztát gyúrunk. Kézzel gyúrva, alig szabad, hogy ragadjon a végén.
- Elég soknak ítéltem meg a tésztát, így ketté vágtam, sok is lett volna. A tésztát alufólián - Részemről a 40 cm széles grill alufólián (nem igazán szakad, jobb vele dolgozni) - kókuszreszeléken kinyújtjuk. kb. 5 mm vastagra (szokásos toldozás foldozás, vagdosás, hogy négyszög alakú legyen)
- A krémhez a vajat a porcukorral habosra verjük (kell neki 8-10 perc, ki kell fehéredjen a vajkrémünk), majd hozzá adagoljuk az apróra vágott meggyet.
- A krémmel egyenletesen megkenjük a tésztát - miután kettészedtük a tésztát, ezt megtesszük a krémmel is.
- Az alufólia segítségével feltekerjük a tekercset. Ez ilyenkor ragad a fóliához, mert a kókuszból a nyújtásnál nem feltétlen maradt elég. Mielőtt levennénk az alufóliáról görgessük körbe, miközben megszórjuk még kókuszreszelékkel, hogy ne ragadjon.
- Hogy ne deformálódjon, törjön, az alufólia szélét felhajtva, tegyünk alá egy kiterített folpackot, arra gördítsük át a tekercset, csomagoljuk bele, majd gördítsük tovább egy tálcára, és azzal együtt, mehet a hűtőbe. Pár óra után kellően megdermed, és szeletelhető
Na, ez messze jobb lett, mint a sima kókuszos verzió.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése