Goldie és zöld sikoly

Na figyu, mondom mi van. Nyár és gatyarohasztó meleg. Igen, jól látod, a nyamvadt konyhában is. Sőt, ott még inkább. Na szóval nem sütök linzert, mert a tészta melegben kezelhetetlen.
Mi több, nem sütök semmi olyat, amivel sok pepecselés van, mert nem vagyok hajlandó órákat rohadni a 35-40 fokban.
Na szóval. Az utóbbi időben bekattant nálam ez a brownie kérdés, meg a leszármazottai. Hogy miért? Mert pikk-pakk összedobom, negyedóra alatt megsül, és piszokjó.
Na szóval, a brownie, meg a blondie receptem itt van: https://apasuti.blogspot.com/2024/05/brownieblondie.html
Ezt most kicsit tovább csavartam, ezek lettek belőle:


Na kezdjük azzal a jobb oldali zölddel. Nem fújj, nincs megromolva. Van benne ételfesték is, és direkt zöld. Pisztáciás.
A neve pedig "zöld sikoly". Hogy miért? Mert angolul, holmi "greene" szörnyen hangzana - legalábbis nekem. Na meg azért, mert Apukám, ezzel a névvel illette a számára értelmezhetetlen női parfümöket. Gondoltam ennek, most itt emléket állítok.
Ehhez, nem túlzottan kell recept. Olvasd el a fenti cikket. Csak a hozzávalók változtak csöppet.
Íme:

Hozzávalók:

Elkészítés:


Folytassuk a baloldali egyeddel: Ezt "goldie"-nak kereszteltem. Nem utána (https://en.wikipedia.org/wiki/Goldie_Hawn), hanem mert a színskálán az arany szeretne lenni (ja a karamellízalt fehércsoki is gold névre halgat).
Ebből mindjárt ki is találhattad, hogy ez egy karamellás ízvilágú darab.

Hozzávalók:

15 dkg kockacukor
4 evőkanál víz
2 teáskanál ecet
20 dkg vaj
20 dkg fehércsoki
15 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
10 dkg mandulaliszt
4 db tojás

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, és a mandulalisztet
  2. Külön tálban, villával kicsit felverjük a tojásokat
  3. Megolvasztjuk a vajat. Nem baj, ha a szokásosnál kicsit melegebb lesz
  4. A kockacukorból, a vízből és az ecetből egy kislábasban kavargatás mellett karamellát főzünk. Én olyan közepesen barnát csináltam belőle. Hagyjuk kicsit hűlni.
  5. folyamatosan keverve hozzáadjuk a vajat. Addig keverjük, amíg opálos, sűrű állagú nem lesz
  6. Felolvasztjuk a fehércsokit
  7. A karamellt hozzákeverjük a száraz összetevőkhöz, majd a fehércsokit, végül a tojásokat.
  8. A sűrű masszát egy sütőpapírral kibélelt 25x25 (18x30)-as tűzálló edénybe öntjük.
  9. 180°C-on 15 perc alatt megsütjük. Ha megsült, pihentessük egy órát a sütőből kivéve, majd vegyük ki a formából és tegyük a hűtőbe 4-5 órára. Így lesz könnyen szépen vágható.

Megjegyzések