Na figyu, mondom mi van. Nyár és gatyarohasztó meleg. Igen, jól látod, a nyamvadt konyhában is. Sőt, ott még inkább. Na szóval nem sütök linzert, mert a tészta melegben kezelhetetlen.
Mi több, nem sütök semmi olyat, amivel sok pepecselés van, mert nem vagyok hajlandó órákat rohadni a 35-40 fokban.
Na szóval. Az utóbbi időben bekattant nálam ez a brownie kérdés, meg a leszármazottai. Hogy miért? Mert pikk-pakk összedobom, negyedóra alatt megsül, és piszokjó.
Na szóval, a brownie, meg a blondie receptem itt van: https://apasuti.blogspot.com/2024/05/brownieblondie.html
Ezt most kicsit tovább csavartam, ezek lettek belőle:
Na kezdjük azzal a jobb oldali zölddel. Nem fújj, nincs megromolva. Van benne ételfesték is, és direkt zöld. Pisztáciás.
A neve pedig "zöld sikoly". Hogy miért? Mert angolul, holmi "greene" szörnyen hangzana - legalábbis nekem. Na meg azért, mert Apukám, ezzel a névvel illette a számára értelmezhetetlen női parfümöket. Gondoltam ennek, most itt emléket állítok.
Ehhez, nem túlzottan kell recept. Olvasd el a fenti cikket. Csak a hozzávalók változtak csöppet.
Íme:
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg fehércsoki
- 1 teáskanál zöld ételfesték
- 10 dkg liszt
- 30 dkg kristálycukor
- 15 dkg pisztácialiszt (igen, árulnak ilyet: https://www.grizly.hu/grizly-pisztacialiszt-250-g)
- 4 db tojás
Elkészítés:
Mint már írtam, itt megtalálod: https://apasuti.blogspot.com/2024/05/brownieblondie.html
Folytassuk a baloldali egyeddel: Ezt "goldie"-nak kereszteltem. Nem utána (https://en.wikipedia.org/wiki/Goldie_Hawn), hanem mert a színskálán az arany szeretne lenni (ja a karamellízalt fehércsoki is gold névre halgat).
Ebből mindjárt ki is találhattad, hogy ez egy karamellás ízvilágú darab.
Hozzávalók:
15 dkg kockacukor
4 evőkanál víz
2 teáskanál ecet
20 dkg vaj
20 dkg fehércsoki
15 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
10 dkg mandulaliszt
4 db tojás
Elkészítés:
- Összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, és a mandulalisztet
- Külön tálban, villával kicsit felverjük a tojásokat
- Megolvasztjuk a vajat. Nem baj, ha a szokásosnál kicsit melegebb lesz
- A kockacukorból, a vízből és az ecetből egy kislábasban kavargatás mellett karamellát főzünk. Én olyan közepesen barnát csináltam belőle. Hagyjuk kicsit hűlni.
- folyamatosan keverve hozzáadjuk a vajat. Addig keverjük, amíg opálos, sűrű állagú nem lesz
- Felolvasztjuk a fehércsokit
- A karamellt hozzákeverjük a száraz összetevőkhöz, majd a fehércsokit, végül a tojásokat.
- A sűrű masszát egy sütőpapírral kibélelt 25x25 (18x30)-as tűzálló edénybe öntjük.
- 180°C-on 15 perc alatt megsütjük. Ha megsült, pihentessük egy órát a sütőből kivéve, majd vegyük ki a formából és tegyük a hűtőbe 4-5 órára. Így lesz könnyen szépen vágható.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése