Brownie/Blondie


Na ez most itt kettő az egyben lesz. A két recept, nem igazán elválasztható nekem, hiszen az egyikből lett a másik.

Korábban már sütöttem brownie-t. Ezért néhány hete fejembe vettem, hogy blondie-t akarok. Igen, tudom, a fehér csoki nem is csoki, de sajnos én fehércsoki rajongó vagyok (na ez meg is látszik rajtam).

Kerestem is receptet hozzá. Na, ami blondie receptként a magyar blogszférában szerepel, több helyen is, az pont oda is való, ahol az első vonatkozó próbálkozásom kikötött. A kukába.

Így nem volt más hátra, mint előre, és én alkottam egy saját blondie receptet. De erről majd kicsit később, először, jöjjön a brownie.

A recept, kis módosításokkal, innen jön: https://www.mindmegette.hu/csupacsokis-brownie.recept/

Hozzá tartozik, néhány megszívlelendő jótanács: https://www.mindmegette.hu/brownie-9-alapszabaly-a-tokeletes-brownie-hoz-52963/

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj (vagy margarin - ez esetben tej mentes lesz)
  • 20 dkg étcsoki
  • 6.5 dkg liszt
  • 36 dkg kristálycukor. Kicsit jobb ha 26 dkg fehér és 10 dkg finomítatlan nádcukor kerül bele
  • 1 tk sütőpor Ez most komoly? Ne már! A brownie-nál az a cél, hogy tömény és ragadós legyen, és nem az, hogy levegős
  • 8 dkg kakaópor
  • 4 db tojás

Elkészítés:

  1. Fémtálban, gőzfürdő fölött, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk a vajat és a csokit, amíg szép fényes krémet kapunk. Itt azt a módszert követtem, hogy a csoki felét apró darabokra vágva, a már megolvadt masszához kevertem, miután levettem a tűzről, így gyorsabban hül, hamarabb tudunk dolgozni vele
  2. A tálat levesszük a gőzről, majd egymás után hozzákeverjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport és a kakaót. Egyenként hozzáadjuk tojásokat, és elkeverjük a csokis masszában.
    Szóval. A száraz alkotóelemeket előre összekeverjük egy fémtálban. Egy másik tálban a tojásokat felverjük (csak annyira, mint egy rántottához). A száraz anyagokhoz keverjük az olvadt vajas csokimasszát, majd amikor egynemű, a felvert tojásokat.
  3. A kész tésztát 5 cm magas, kb. 25x25 cm-es vagy 18x30 cm-es tűzálló edénybe öntjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és alsó-felső hőlégkeveréses sütésen, kb. 33-35 15 perc alatt megsütjük a süteményt. A tűpróbánál a beleszúrt hegyes eszközre még kissé rátapad a csokis massza, de ne süssük tovább.
  5. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk a tespiben kihűlni, majd egy süteményestálra vegy vágódeszkára helyezve egyforma kockákra vágjuk.

Blondie

A blondie-hoz segítségül hívtam a ChatGPT-t. Annyit kérdeztem tőle, hogy kb. mi van az étcsokiban és mi van a fehércsokiban, mindez milyen arányban. Sajnos a csoki hátán lévő felirat, nem ad elég támpontot.

Ennek alapján kicsit átalakítottam a fenti receptet, fehércsokira. Az első, nem lett rossz, de kicsit túl folyós volt a tészta. Pár dologban eltoltam az arányokat, így már tökéletes lett.

Igen számíts rá, hogy brutálisan édes az eredmény. Esetleg nem árt, valami savanyú gyümölcsöt keverni hozzá pl. ribizlit.

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj (itt nincs értelme a margarinnak, mert a fehércsoki úgyis tartalmaz tejet. Ez nem lesz tej mentes)
  • 20 dkg fehércsoki
  • 2 teáskanál mandula aroma
  • 15 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 dkg finomítatlan nádcukor
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 4 db tojás

Elkészítés:

  1. Lásd fent, ugyanaz mint a brownie-é


Megjegyzések