A kérés a következő volt:
Legyen almás! Ne legyen benne fehér liszt.
Ok. Erre jött ez a flódni ötletem.
Miről szól?
Alma, dió, mák.
Na lássuk, mi jött ki ebből.
Hozzávalók - egy 18cm-es tortaformához:
A "tészta" - jó, nem tészta, csak valami olyasmi az aljára:
- 50g darált dió
- 50g vaj
- 50g méz
- 50g zabpehely
Almás réteg
- 350g almalekvár
Mákos réteg
- 500g fehércsoki
- 200g 30-35%-os tejszín
- 100g őrölt mák
- 250g mascarpone
- 2 zacskó zselatin fix
Elkészítés
- Almalekvárt nem lehet kapni (csak almapürét) ezért főztem: 2kg pucolt pépesített alma, 700g cukor, egy csomag pektin, Két kicsavart citrom és egy jó adag fahéj ment bele.
- Az 500g fehércsokit törjük apró darabokra.
- A 200g tejszínt és a 100g mákot főzzük össze. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel.
- A mákos tejszínt öntsük rá az összedarabolt csokira és addig keverjük, amíg a csoki teljesen fel nem olvad és a massza egynemű lesz. Tegyük 4-5 órára a hűtőbe
- A zabpelyhet aprítóban finomra őröljük, a vajat megolvasztjuk.
- A tészta összes hozzávalóját alaposan összekeverjük, majd szétterítjük a tortaforma aljában. Én egy lapos aljú egyenesfalú pohárral szoktam alaposan belenyomkodni. Ez mehet kb. 2 órára a hűtőbe.
- Amikor kihűlt terítsük szét rajta az almalekvárt és újabb 2 órára rakjuk a hűtőbe
- A mascarpone-t és a zselatin fixet robotgéppel, közepes fokozaton dolgozzuk össze
- A kihűlt mákos ganache-t és a mascarpone-t keverjük össze, majd simítsuk bele a formába. Az egész mehet vissza a hűtőbe. 2-3 óra múlva felszeletelhető.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése