Flódni - újragondolva




Az én bűnöm - nem szeretem a flódnit (mint ahogy a mákos bejglit sem). Az a tömény mák egyben nem jön be.
A kérés a következő volt:
Legyen almás! Ne legyen benne fehér liszt.
Ok. Erre jött ez a flódni ötletem.
Miről szól?
Alma, dió, mák.

Na lássuk, mi jött ki ebből.

Hozzávalók - egy 18cm-es tortaformához:

A "tészta" - jó, nem tészta, csak valami olyasmi az aljára:
  • 50g darált dió
  • 50g vaj
  • 50g méz
  • 50g zabpehely

Almás réteg
  • 350g almalekvár

Mákos réteg
  • 500g fehércsoki
  • 200g 30-35%-os tejszín
  • 100g őrölt mák
  • 250g mascarpone
  • 2 zacskó zselatin fix
Elkészítés
  1. Almalekvárt nem lehet kapni (csak almapürét) ezért főztem: 2kg pucolt pépesített alma, 700g cukor, egy csomag pektin, Két kicsavart citrom és egy jó adag fahéj ment bele.
  2. Az 500g fehércsokit törjük apró darabokra.
  3. A 200g tejszínt és a 100g mákot főzzük össze. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel.
  4. A mákos tejszínt öntsük rá az összedarabolt csokira és addig keverjük, amíg a csoki teljesen fel nem olvad és a massza egynemű lesz. Tegyük 4-5 órára a hűtőbe
  5. A zabpelyhet aprítóban finomra őröljük, a vajat megolvasztjuk.
  6. A tészta összes hozzávalóját alaposan összekeverjük, majd szétterítjük a tortaforma aljában. Én egy lapos aljú egyenesfalú pohárral szoktam alaposan belenyomkodni. Ez mehet kb. 2 órára a hűtőbe.
  7. Amikor kihűlt terítsük szét rajta az almalekvárt és újabb 2 órára rakjuk a hűtőbe
  8. A mascarpone-t és a zselatin fixet robotgéppel, közepes fokozaton dolgozzuk össze
  9. A kihűlt mákos ganache-t és a mascarpone-t keverjük össze, majd simítsuk bele a formába. Az egész mehet vissza a hűtőbe. 2-3 óra múlva felszeletelhető.


Megjegyzések