Francia vajkrém

Végre összeállt a Mozart torta. Másodszorra úgy, ahogy szeretném.
Az kiderült számomra, hogy össze kell raknom az alkotóelemek receptjeit ahhoz, hogy a későbbiekben tudjam másra is használni.
Ez itt a francia vajkrém lenne (remélem nem tévedek). Ez a cucc van, némileg felturbózva a dobos tortában.

Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 23.5 dkg vaj
  • 1 tk vanília aroma

Elkészítés:
  1. A vajat vegyük ki a hűtőből előre. Ha nincs túl sok időnk, akkor érdemes felkockázni, hogy könnyebben elérje a szobahőmérsékletet.
  2. A vajat robotgéppel verjük habosra (8-10 percet igényel, szépen kifehéredik)
  3. Közben az egész tojásokat tegyük hőálló tálba, keverjük hozzá a porcukrot, és folyamatosan kevergetve vízgőz felett melegítsük 80°C-ig. Kb. akkor kezd jó lenni, ha a kézi habverőről lefolyik és nem áll bele valami cupák a tojásfehérjéből. Amikor kellőképpen felmelegedett, vegyük le a vízgőzről, és robotgéppel egészen kihűlésig verjük. 32-33°C-nál vagy alatta érdemes leállni (ez már sem a vajat, sem egy esetleg hozzákevert csokoládét sem csap ki).
  4. A habos tojást és a vanília aromát keverjük hozzá a vajhoz. Ne ijedjünk meg, ha vizesnek tűnik, kicsit tovább keverve újra krémes állagú lesz.
  5. Ezt ízesíthetjük, színezhetjük felhasználás szerint.

Megjegyzések