Lézerkarika



Jó, tudom, hogy linzer, de így viccesebb.
Na szóval, a linzer, egy igen hülye cucc. Törik a tészta, nem lehet vele dolgozni, egy katasztrófa. De mindenki imádja, szóval meg kell vele küzdeni.
És, hogy ez ne legyen elég, egészen pontosan ugyanez a tészta a pite tésztája nálam - a nagy tepsi pitéhez kétszer ennyi tészta kell. Na, ez mindent visz. Mire kinyújtod, hogy jó legyen a nagy tepsihez, fel tudd tekerni amíg átrakod, közben ne szakadjon. Hát, sok szerencsét hozzá! Nálam az első a kukában landolt azzal, hogy ehhez a borzalomhoz mégegyszer nem nyúlok.
Az alapszabály: 3-2-1, azaz 3 rész liszt, két rész vaj, egy rész cukor (na meg 300g liszthez egy egész tojás)
A recept innen lett:
Most itt, ahelyett, hogy átmasolnám, leírom inkább magam. (Ja, mert ülök a fotelban, a telefonommal és nincs kedvem felállni, hogy a gép elől írjak)

Hozzávalók:

  • 300g liszt - ez nálam szigorúan a kék nagymama liszt. Ez már majdnem gríz. Eléggé szemcsés állagú, viszont ide pontosan ez kell
  • 200g vaj
  • 100g kristálycukor
  • 8g vaniliás cukor (egy zacskó)
  • 1 db tojás

Előkészítés:

A vajat felkockázzuk és berakjuk egy tálba. A felkockázott vajat, a lisztet, a cukrot a tojást, a tálat amiben majd dolgozunk, a fél konyhát, a nagymamát (ja őt nem), szóval mindent, ami kell hozzá berakunk a hűtőbe pár órára. A száraz összetevőket akár előre ki is mérhetjük és a keverőtálba és úgy egyben mehet a hűtőbe.

Elkészítés:

  1. Ha minden kihült, vegyük ki a hűtőből üssük a száraz összetevőkhöz a tojást, dobáljuk bele a vajkockákat, majd lehetőleg állványos mixer dagasztó karjával keverjük össze (ha ilyenünk nincs, eleve kézzel is hozzáálhatunk). Az eredmény egy tésztának nem nevezhető, meghatározhatatlan állagú morzsahalmaz.
  2. Ezt borítsuk ki egy deszkára, vagy gyúrólapra, miután kiszentségeltük magunkat, hogy minden is úszik tőle, gyorsan gyúrjunk belőle, valami tésztának látszó tárgyat. Igen a kézmelegtől kicsit megolvad a vaj, és összetartja ezt a szörnyedelmet. Gyorsan dolgozzunk, minnél inkább maradjon hideg az egész. Ha elkezdene ragadni, bővel lisztezzünk alá, szigorúan ugyanazt a típusú lisztet használva.
  3. Ha összeállt, formázzunk belőle valami cipó szerűt (nem baj, ha kisebb vaj darabok maradnak benne). Tekerjük folpackba, és mehet vissza a hűtőbe, újabb fél-egy órára.
  4. A hűtőből kivéve, minimálisan gyúrjuk át, épp, hogy már ne törjön, de maradjon hideg. Bőven és folyamatosan lisztezve, nyújtsuk ki 2-3mm vastagra, ügyelve, hogy ne tapadjon le
  5. Szaggassuk ki a megfelelő formákra és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. A nyamvadt sütőpapír, mindig rodeózik a tepsiben. Én alá szoktam kenni minimális vajat, és akkor nyugton marad.
  6. A karikák felső részét megkenhetjük tojásfehérjével és szórhatunk rá kristálycukrot, vagy jégcukrot.
  7. 170°C-ra előmelegített hőlégkeveréses sütöben addig süssük, amíg épp, hogy látszik, hogy pirulni kezd a széle. Ez nem több, mint 5-6 perc.
  8. Vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihülni. Kb. egy 10 percig ne piszkáljuk, mert a tepsin még sül tovább.
  9. Óvatosan szedjük ki a darabokat a tepsiről. Vigyázz, ilyenkor piszokul törik.
  10. Ragasszuk össze baracklekvárral (vagy más lekvárral), tegyük félre fél-egy napra, állítsunk mellé fegyveres őrt, hogy a család ne lopkodja. Kell neki ennyi idő, hogy a tészta a lekvár nedvességtartalmától megpuhuljon. Így lesz omlós.

Megjegyzések