Pogi 1.

Kaptam olyan igényt, hogy mi lenne, ha nem csak édeset sütnék.
A neten, van kismillió pogácsa recept. Ráadásul élesztős cucc nem is készült még, mióta nekikezdtem.
Bevallom ennek a mostaninak a fő mozgatórugója, Anyukám gyerekkoromban gyártott kolbásszal, meg virslivel pogácsatésztába töltött dolgai voltak. Sajnos mire oda jutottam, hogy nekiálljak kolbászt, meg virslit csomagolni a tésztába, elmúlt este 11, így egyszerűsítendő, ezt most csak kiszaggattam pogácsának.
A recept egy random pogácsa recept. Még biztos, hogy kísérletezni fogok mással is.




Hozzávalók:
  • 3dkg élesztő
  • 1tk cukor
  • 1dl tej
  • 50dkg liszt (a korábbi receptekhez is oda kéne írnom. Vigyázok rá, hogy milyen lisztet használok, mert nem mindegy. Ide a lila nagymamaliszt került)
  • 25dkg margarin vaj (nem, nem vagyok oda a margarinért egy ideje, szóval mindenhol vajat használok)
  • 2tk só (legközelebb, jelentősen több só, brutálisan sótlan lett az eredmény)
  • 2db tojássárgája
  • 1.75dl tejföl (csókoltatom a gyártók/forgalmazók súlycsökkentésnek álcázott áremelését. Alig találtam 175 ml tejfölt, mind 140-es. Jó vehetnék nagyobbat, de most próbáltam egyben megoldani)
  • 10dkg reszelt sajt (gouda lett, azt találtam a hűtőben)
  • 1db tojássárgája a kenéshez (egész tojás is jó, féltem, hogy kevés lenne, így most az lett)
Elkészítés:
  1. A sajtos pogácsa elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított, cukros tejben. (legközelebb elég egy bögre, nem kell a lábassal szórakozni)
  2. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt. Meleg helyen, konyharuhával lefedve a duplájára kelesztjük a tésztát.
  3. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk és háromszor meghajtogatjuk a megkelt tésztát, mindig egy irányban. A hajtogatások között 30 percig pihentetjük.
  4. Amikor végeztünk az utolsó hajtogatással is, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra. Megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal, (de akár köménnyel is megszórhatjuk), majd lisztbe mártott, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (hát, nem így. Szaggat -> tepsibe rak -> ken -> sajtot pakol rá)
  5. Miután a tepsibe tettük a pogácsákat, még 10 percig kelesztjük.
  6. Előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt pirosra sütjük. (Hőlégkeverés 170°C 20 perc lett belőle)
Sütés előtt

Megsütve


Megjegyzések