Créme brulée

Egy pár évvel ezelőtt is volt egy kattanásom, hogy sütöttem, ezt kezdtem mostanában újra. Ma elővettem egy sokszor készült receptet, csak, hogy felelevenítsem, hogy újra menjen.
Igazából az lett volna a cél, hogy belőjem, mennyi ideig kell ezt a sütőben aszalni. Na ez nem jött össze, de már vannak sejtéseim. Egy biztos, ma kinézetre jobb lett mint bármikor korábban.
A recept alapja most nem egy valami internetes darab, hanem Jamie Oliver könyvéből származik. Remélem nem vág érte senki nyakon, hogy ezt most kiteszem ide.
Annyi változással, hogy nekem a créme brulée az csak créme brulée. A rebarbarás ragu, nálam nem játszik, így el is hagytam.


Hozzávalók:
  • 2 rúd vanília - na az itt nálam nincs. Valamikor idekerült egy kis üveg szárított vanília mag. Valami eszelős mennyiség. Kb. egy mokkáskanál negyede is sok ide belőle
  • 300ml habtejszín
  • 200ml zsíros tej (2.8%)
  • 8 tojássárgája (szerintem a fehérjéből habcsók lesz a hétvégén)
  • 80 g kristálycukor

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra (szerintem annyi lehetett. Az én könyvembe, valamelyik korábbi esetben pont ide esett egy csöpp tojásfehérje. összeragadt a lap és pont úgy tépte fel, amikor kinyitottam, hogy a hőfok már nem látható 😆 ja és a légkeverést felejtsd el!).
Hosszában hasítsd szét a vaníliarudakat, egy kés hegyével kapard ki a magokat, és tedd a rudakkal együtt egy edénybe. Öntsd rá a tejszínt és a tejet, és lassú tűzön forrald fel. Ezalatt egy tálban verd habosra a tojássárgáját a cukorral. Amikor a tej meg a tejszín forrni kezd, halászd ki a vaníliarudakat, és szüntelen kevergetéssel apránként dolgozd hozzá a habos-cukros tojást (na ezt pont fordítva, a tojás már úgyis a robotgépben volt, ahhoz csurgattam hozzá a tejet - megjegyzés magamnak: te marha, vedd le a robotgépet 1-esre, mert vadászhatod a habot a lé tetején egy órát). Én az összes buborékot, tajtékot el szoktam távolítani a keverékről, mielőtt az edényekbe kanalazom (ja, ez nem az én szoktam kategória, hanem kötelező, egyébként megég a cucc teteje). Rakd a tálkákat egy alkalmas méretű, félig vízzel töltött tepsibe. Süsd előmelegített sütőben 25 percig (na ez is egy vicc, több meneteben vagy egy órát bénáztam vele. De mostmár tiszta, hogy kicsit márványos lesz a teteje, amikor jó, és ha megütögeted kicsit a sütő üvegét - kézzel, ne vedd elő a nagykalapácsot - akkor nem szabad, hogy lötyögjön), amíg a keverék megdermed, de a közepe kissé kocsonyás marad.
Hagyd kihűlni szobahőmérsékletlen, aztán tálalásig pihenjen a frigóban. Végül - most jön a lényeg! - szórj cukrot a tetejére, és ha nincs otthon konyhai lángszóród, pokoli forró grillben olvaszd rá pillanatok alatt. Kész gyönyör! (tényleg az)

Sütő előtt

Sütő után


Megjegyzések