Tiramisu




Az első receptem, amit le merek írni.
Miért? Szimplán, mert számtalanszor megcsináltam, már nincsenek benne kérdések, se esélye annak, hogy elrontsam.

Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 50 dkg Mascarpone
  • 6 púpozott evőkanál kristálycukor
  • csomag babapiskóta - az alap áruházit választom. A jobbak túl cukrosak ehhez
  • Vanília aroma - Nálam ez Ötker
  • Mandula aroma - Na ez elég random, de majd keresek valami szimpatikusat
  • Nescafe - hogy ez mennyi, fogalmam sincs, úgy érzésre, majd legközelebb kiszámolom
  • 5 cl Amaretto - azt hiszem cserélem a mandula aromára, nincs sok jelentősége
  • cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:

  1. Egy kis tálba (én egy olyan 20x20 centis üvegtálat, vagy egy 25 centi körüli kerek porcelántálat szoktam erre használni) beleszórom a Nescafét, nyakonöntöm forró vízzel, megkeverem, hogy egy olyan gyengébb fekete kávé jöjjön ki belőle nagyobb mennyiségben. Ebbe beleöntöm az Amaretto-t és félreteszem, kihűlni
  2. A tojásokat feltöröm, szétválasztva két külön tálba. Hozzáteszek 3-3 púpozott evőkanál kristálycukrot. Mindkettőt habosra verem. Ügyelek arra, hogy a fehérje ugyan kemény legyen, de a habcsók keménységet ne érje el, mert nehéz úgy vele később dolgozni.
  3. A felvert tojássárgájához tovább keverve hozzáadagolom a mascarpone-t, izés szerint a vanília és a mandula aromát. Az eredmény sűrű lesz, de marad folyékony
  4. A mascarpones masszát, óvatosan átforgatva összekeverem a felvert tojásfehérjével.
  5. Egy nagyobb porcelán, vagy üvegtálba (majd lemérem mekkora az enyém) vékony réteget kenek a masszából.
  6. A babapiskótákat egyesével beleforgatom a kihült kávéba és sorban a tál aljára fektetem. Vigyázzunk, hogy csak egy pillanatra mártsuk a kávéba, mert a piskóta gyorsan megszívja magát és szétmegy. Meg a sütinek sem tesz jót, ha túl kávés az íze.
  7. Ha megvagyunk az első réteg babapiskótával, kenjünk rá annyit a masszából, hogy ellepje. Majd jöhet a második réteg babapiskóta, immár az első réteghez képest 90 fokkal elforgatva.
  8. Öntsük a tetejére a maradék masszát. Egyengessük el, esetleg a tál oldalát finoman ütögetve.
  9. Egy folpackkal letakarva (ügyeljünk rá, hogy ne érjen bele a masszába), mehet a hűtőbe egy éjszakára
  10. Másnap szórjuk meg a tetejét a kakaóporral egyenletesen, hogy mindenhol befedje - ehhez egy pici szűrőt és egy teáskanalat szoktam használni.

Megjegyzések