Miért? Szimplán, mert számtalanszor megcsináltam, már nincsenek benne kérdések, se esélye annak, hogy elrontsam.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 50 dkg Mascarpone
- 6 púpozott evőkanál kristálycukor
- csomag babapiskóta - az alap áruházit választom. A jobbak túl cukrosak ehhez
- Vanília aroma - Nálam ez Ötker
- Mandula aroma - Na ez elég random, de majd keresek valami szimpatikusat
- Nescafe - hogy ez mennyi, fogalmam sincs, úgy érzésre, majd legközelebb kiszámolom
- 5 cl Amaretto - azt hiszem cserélem a mandula aromára, nincs sok jelentősége
- cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- Egy kis tálba (én egy olyan 20x20 centis üvegtálat, vagy egy 25 centi körüli kerek porcelántálat szoktam erre használni) beleszórom a Nescafét, nyakonöntöm forró vízzel, megkeverem, hogy egy olyan gyengébb fekete kávé jöjjön ki belőle nagyobb mennyiségben. Ebbe beleöntöm az Amaretto-t és félreteszem, kihűlni
- A tojásokat feltöröm, szétválasztva két külön tálba. Hozzáteszek 3-3 púpozott evőkanál kristálycukrot. Mindkettőt habosra verem. Ügyelek arra, hogy a fehérje ugyan kemény legyen, de a habcsók keménységet ne érje el, mert nehéz úgy vele később dolgozni.
- A felvert tojássárgájához tovább keverve hozzáadagolom a mascarpone-t, izés szerint a vanília és a mandula aromát. Az eredmény sűrű lesz, de marad folyékony
- A mascarpones masszát, óvatosan átforgatva összekeverem a felvert tojásfehérjével.
- Egy nagyobb porcelán, vagy üvegtálba (majd lemérem mekkora az enyém) vékony réteget kenek a masszából.
- A babapiskótákat egyesével beleforgatom a kihült kávéba és sorban a tál aljára fektetem. Vigyázzunk, hogy csak egy pillanatra mártsuk a kávéba, mert a piskóta gyorsan megszívja magát és szétmegy. Meg a sütinek sem tesz jót, ha túl kávés az íze.
- Ha megvagyunk az első réteg babapiskótával, kenjünk rá annyit a masszából, hogy ellepje. Majd jöhet a második réteg babapiskóta, immár az első réteghez képest 90 fokkal elforgatva.
- Öntsük a tetejére a maradék masszát. Egyengessük el, esetleg a tál oldalát finoman ütögetve.
- Egy folpackkal letakarva (ügyeljünk rá, hogy ne érjen bele a masszába), mehet a hűtőbe egy éjszakára
- Másnap szórjuk meg a tetejét a kakaóporral egyenletesen, hogy mindenhol befedje - ehhez egy pici szűrőt és egy teáskanalat szoktam használni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése