Dobos torta

Upsz, vennem kell ide valami sütis villát.
Mi lesz, ha valami ismerős rám támad
és csak rendes villát tudok adni a sütihez?

Egy barát piszkált vele, hogy mikor hívom meg, vagy mikor sütük neki. Visszakérdeztem. Mit szeretne. Azt mondta dobost. Ok. Akkor most legyen dobos.

Másik kedves barátom, aki viszont a sütögetésben profi, közölte, hogy a dobos a mumus, sosem mert nekiállni. Ok, szóval akkor én a régi viccből származó "nem vak ez a ló, csak bátor" felütéssel neki is kezdtem.

Egy megjegyzés, gyengébbek kedvéért. Nem, nem azért hívják dobosnak, mert "dob" van a tetején (ettől a szövegtől falra tudok mászni), henem, mert Dobos József cukrászmester készítette: https://hu.wikipedia.org/wiki/Dobos_C._J%C3%B3zsef

A recept, amiből kiindultam:

https://www.nosalty.hu/recept/eredeti-dobos-torta

Na itt van még pár fotó, amiből ki lehet pótolni, az információhiányokat: https://edesstory.hu/blog/bejegyzes/tradicionalis-dobostorta-az-eredeti-recept-alapjan/40

Kezdjünk neki, egy kis előzetes, próbálok tortalapot sütni:

  1. Próbálkozás. Tojás szétválaszt. Az egyik sárgája úgy ragaszkodott a fehérjéhez, hogy benne landolt. Azt hiszem sok év alatt még nem jártam így. Próbáltam kibányászni. Szétment -> kuka. Akkor esett le, hogy jó lett volna eltenni a krémhez. Késő bánat.
  2. Próbálkozás. Összeöntöm a felvert sárgáját a lisztel. kapok belőle egy kemény pasztát, amit persze nem tudok a felvert fehérjével szétoszlatni. Kuka. Lehet, nem robotgéppel kellett volna a sárgájához keverni a lisztet? (Idióta)
  3. Próbálkozás. Ugyanaz mint az előző, kicsit jobb, de látom még a kézi habverő sem nyert. Lekenem ugyan a sütőpapírra, de ott látszik, hogy nem egynemű. Sütőpapírostul kuka.
  4. Próbálkozás. Na a tészta már jó. Rábénázom a sütőpapírra. Megsütöm. Nem egyenletes, szerintem túlsült. Visszanézek az egyik receptre. Írja, hogy no légkeverés. Idióta. Félrerak, ez még talán elmegy. Meglátjuk.
  5. Kicsi szünet. Ápolom az odaégett ujjam.
  6. Próbálkozás. Na innen már megy. 12 db tortalap kész. Igen - kettő torta készül.

És akkor a recept, megjegyzéseimmel:

Hozzávalók:

Piskóta

  • 6 db 3x2db tojás (hideg, amikor kivettem előre, valami elképesztően lassan tudtam felverni)
  • 10 dkg 3x33g porcukor (ok, ha már precízkét játszol, írd inkább grammban), na a jófrancot, sosem vertem fel tojást porcukorral. Csak bénázni lehet vele. És pont nem is kell grammozni itt. Tehát: 3x2 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 10 dkg 3x33g finomliszt 
  • 3.5 dkg 3x11g vaj

Karamelltető (megfordítottam. Miért? Mert a krém a ragasztó, legyen kész minden, mire összerakom)

  • 15 dkg porcukor kockacukor (valahol azt írták abból a legjobb karamellt csinálni)
  • 4 ek víz
  • 2 tk ecet
  • 8 g vaj (2 tk)

Krém

  • 4 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 23.5 dkg vaj
  • 3.5 dkg étcsokoládé (99%-os) (sikítok, a Lindt 99% kegyetlen árú. Szóval, ide kakaó massza kell. Legközelebb azt veszek. Itt találtam is emberi áron: https://www.grizly.hu/grizly-kakaomassza-100-250-g)
  • 1.7 dkg vaníliás cukor
  • 3.5 dkg kakaóvaj (azt hiszed, van a sarki boltban? Hát nincs. Viszont nekik van egy rakás boltjuk a belvárosban. Bemész és viszed: https://bio-barat.hu/products/kakaovaj-100g)
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)

Elkészítés

Piskóta

  1. Vágjunk 6 csík szilikonos sütőpapírlapot, amiknek a közepén rajzoljunk körbe egy 22 cm-es kerek tortaformát. 3 akkora sütőpapírt, ami befér a tepsibe, ha ügyesen szocifogizunk rá tudunk rajzolni két 22 cmes kört a kerek tortaformát körberajzolva. Jéééé it ki is derült, hogy 22 centis tortánk lesz. Jó tudni. A sütőt kapcsoljuk be 180°C-ra alsó-felső sütésen. Valahol meg 200°C-t írtak. Na mind1. Nekem 190°C lett a végén.
  2. A piskóta lapokat érdemes kettesével készíteni (bekeverni a tésztát és kisütni), mert ha az egészet egyben készítjük, a piskóta összeesik, mire a negyedik lapot akarnánk kisütni, és onnantól kezdve már csak papírlap vastagságú piskótát fogunk kapni a sütés végezetével. 2 db tojás sárgáját keverjünk ki 1,6 dkg porcukorral egy evőkanál kristálycukorral, a 2 db tojásfehérjét pedig szintén 1,6 dkg porcukorral egy evőkanál kristálycukorral verjük kemény habbá.
  3. A tojássárgás keverékbe forgassunk bele 3,3 dkg lisztet, és csorgassunk bele 1,1 dkg olvasztott vajat. A vaj olvasztásához kb. 200W 2 perc kellett a mikróban. És kezdd ezzel, tedd félre, mielőtt a többi cuccot kiméred, mert nem jó ha túl meleg amikor beleöntöd a tésztába.
  4. Végül a fehérjehabot forgassuk óvatosan a keverékbe. Óvatosan? Kb. a nagy francot. Inkább alaposan, ha nem akarjuk a masszában a lisztes, vajas tojássárgája csomókat kergetni. Lásd a fenti próbálkozásaimat. Ok, vigyázzunk, hogy levegős maradjon, de ha finomkodunk, nem lesz jó. Az elkészült tésztát oszlassuk el 2 db előrajzolt sütőpapíron, és kenőspatulával kenjük, igazítsuk a kereten belül kerekre.
  5. A sütőpapírlapokat emeljük sütőlemezre, tepsibe (ahha, már eleve a tepsiben kentem), és egymás után süssük ki őket kb 8-10 perc alatt (9 perc lett az ideális 190°C-on).
  6. Ezt a folyamatot ismételjük meg még kétszer, így 6 db piskótalapot kapunk.
  7. Miután megsültek, kellően amorf volt az összes. De nem baj, az aljára átnyomódott a rajz a sütőpapírról. Így egy sima konyhai ollóval körbevágtam.

Karamelltető

  1. A karamelltetőhöz a cukrot, a vizet, az ecetet és a vajat egy kis lábasban keverjük össze, és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáljuk folyamatos kevergetés mellett. (Az első kicsit sötétebb lett, mint kellett volna. Nem gondoltam, hogy habzik mint állat, így tovább hagytam, mint kellett volna)
  2. Ekkor a félretett piskótalapra öntjük, és villámgyorsan egy simító spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Mielőtt még megszilárdulna, vajazott élű késsel 12 cikkelyre vágjuk. (Érdemes vigyázni vele, mert a karamell brutális égési sérüléseket tud okozni. (Részemről ipari bénázás magasiskolája. Mindegy, valahogy összeállt, magamat sem égettem szarrá, max a konyha ragadt még másnap is a karamelltől. Ezt még gyakorolni kell.)
  3. A torta tetejének a szélén csillagcsöves habzsákkal 12 ponton krémrózsákat nyomunk, amikre ferdén ráillesztjük a karamelles piskótacikkeket. A torta közepére még egy krémrózsát kanyarítunk, hogy eltüntesse a középső illesztést. (Na ez meg nem ide jön. Csak félretettem egy tányéron, hogy majd ha kész a krém, ragasztgatok. Meg ugye te sem gondoltad komolyan, hogy ezzel a ferde bénázással fogok küzdeni. Felragasztom a tetejére, és jóvanazúgy)

Krém

  1. A krémhez a tojásokat tegyük hőálló tálba, keverjük hozzá a porcukrot, és folyamatosan kevergetve vízgőz felett melegítsük csípősre (vagyis amikor az ujjunk hegyét beledugjuk, már csípősen égesse, és ki kelljen rögtön húznunk) (Na ez megy milyen baromság? Csípősre, persze. Mérnök vagyok, vagy mi a franc. Csípősre = 80°C. Van húshőmérő, mérem. Ennyi.) Amikor kellőképpen felmelegedett, vegyük le a vízgőzről, és habverővel robotgéppel egészen kihűlésig (Mivan? Mi az, hogy kihülésig? Ok. Szóval 33°C-nál álltam le. Jóvanazúgy) verjük.
  2. Közben a vajat és a vaníliás cukrot (ha nem akarjuk, hogy a végén a cukor ropogjon a fogunk alatt) robotgépben alaposan kevertessük ki, ez legalább 8-9 percig eltart, nagyon lágynak és krémesnek kell lennie a végére. (javaslat. Ezt olyan tálban amiből van kettő, vagy mérjük le a tálat üresen a mérlegen. Miért? Mert a krémet ebben fogjuk a végén összeállítani, és számolni, mérni kell, amikor felhasználjuk, hogy egyenlő részekre tudjuk osztani. Igen, tudom, a matek nem alap tudás, de talán a 4 alapművelet még megy)
  3. A kakaóvajat, a csokoládét és a kakaómasszát (99%-os étcsokit) tegyük egy tálkába, és a mikróban olvasszuk meg 200 watton háromszor másfél perc alatt (közben minden alkalommal vegyük ki és keverjük meg). (Na és ha 2.5x-ös adag, akkor mennyi ideig hány watton a mikró? Fogalmam sincs, bénáztam, felolvadt a végére, el sem barmoltam. Javaslat magamnak: legközelebb darabold fel a kakaóvajat, mert nehezen olvad. Ja igen: 2.5x annyi krémet csináltam, hogy a foltozáshoz, meg a díszítéshez is bőven maradjon)
  4. A kikevert krémes, lágy vajhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott csokoládés egyveleget, majd az egészet forgassuk a tojásos habba.
  5. Az összeállításnál a legszebb lapot tegyük félre a karamell kalaphoz, a maradék öt lapot töltsük meg a krémmel, vonjuk be vele az oldatát, a tetejét, és egy adagot tegyünk félre a díszítéshez (a krémet összesen 6 egyenlő részre osszuk, a töltéshez, bevonáshoz és díszítéshez).
    Az öt lapot töltsük meg krémmel, kenjük meg a tetejét is majd vonjuk be vele az oldalát. A krémet 7 egyenlő részre osszuk: 4 a töltés 1 a teteje 1 az oldala, 1 a díszítés (kb. ezért csináltam kicsit több krémet). Rakjuk a tetejére a karameltetőt, díszítsük (vakoljuk be, amit elbénáztunk)
És most jön a bénázás a tekercs celofánnal a csomagoláshoz. Nem kaptam tortafóliát, majd rendelek azt is.

Na, még pár kép:
Ugye nem hitted el, hogy kettő lett. Pedig igen.

Még "szüzen"

Tortapapírom sincs. Majd veszek.


Megjegyzések